Semester och inbrott


Tyvärr är det så att semestertider också är inbrottstider.

Många åker till lantstället eller på semester och då passar tjuven på att besöka den tomma bostaden, men det finns saker att göra. Nedan följer en lista på enkla åtgärder att tänka på och framför allt, tänk på att tjuven hatar uppmärksamhet. Konfrontera okända och fråga om du kan hjälpa till, oftast klan man faktiskt det för de flesta är inte ute i brottsliga syften.

Här är några tips på hur man bäst håller tjuvarna borta:

1. Försök titta objektivt på ditt hus och fundera över hur tjuvarna skulle tänka för att ta sig in. Har altandörren lås? Är fönsterna spärrade inifrån?

2. Ordna tömning av postlådan. Det går att lagra din post hos posten om du inte har grannar som kan hjälpa dig att tömma lådan regelbundet.

3. Städa inte tomten för noga. Låt leksaker ligga framme på gräsmattan och lämna trädgårdsmöbler ute.

3. Undvik slokande och vissna blommor i fönstren – det fungerar som en signal till tjuven att ingen är hemma. Be någon att vattna.

5. Vidarekoppla hemtelefonen till din mobil.

6. Försök inte gömma värdesaker i huset. Förvara dem i ett bankfack eller hos någon som du vet är hemma.

7. Skaffa en timer till lampor och radio. De finns att köpa i bygghandeln och i elektronikaffärer.

8. Berätta för grannarna att du är bortrest. Tillsammans kan ni hjälpas åt att hålla ögonen öppna efter sådant som avviker.

9. Hälsa på alla som rör sig i ditt område. Potentiella tjuvar blir störda och vet att de har blivit iakttagna, samtidigt som det skapar en allmänt trevlig stämning.

10. Tänk på vad du skriver på Facebook eller andra sociala medier, det är inte bara dina vänner som ser att du är bortrest.

11. Var uppmärksam på okända bilar. Skriv upp registreringsnummer.